Kim jest dietetyk kliniczny?
To specjalista, który zajmuje się planowaniem i dostosowaniem żywienia do stanu zdrowia pacjenta. Posiada wiedzę, jak żywić chorego na różnych etapach choroby, by nie dopuścić do jej dalszego rozwoju.
Jego działania służą profilaktyce i dietoterapii niektórych chorób czy zaburzeń jak: cukrzyca, insulinooporność, choroby serca, alergie pokarmowe, choroby nerek, zaburzenia metaboliczne, choroby autoimmunologiczne, nawet nowotwory
Kiedy warto się skonsultować z dietetykiem klinicznym?
Możesz udać się w dowolnym momencie!
Nawet wtedy, jeśli nie masz stwierdzonej żadnej choroby – szerokie kompetencje dietetyka klinicznego pozwolą na stworzenie diety dopasowanej do Twoich preferencji żywieniowych i ewentualnych celów sylwetkowych. W szczególności warto zgłosić się do niego, jeśli jesteś w ciąży lub zmagasz się z jakimś problemem zdrowotnym, np.:
- w chorobach tarczycy: niedoczynności, nadczynności, chorobie Hashimoto i Gravesa-Basedowa
- w cukrzycy i insulinooporności
- w chorobach układu pokarmowego: zespole jelita drażliwego (IBS), chorobach wątroby, trzustki. W przypadkach refluksu, zapalenia żołądka, choroby wrzodowej i innych
- w chorobach endokrynologicznych, w tym zespole policystycznych jajników (PCOS)
- w przypadkach niepłodności kobiet i mężczyzn
- w niektórych chorobach auto-immunologicznych, np. RZS, łuszczyca, toczeń
- w chorobach neurodegeneracyjnych, np. choroba Alzheimera i choroba Parkinsona
- w przypadku różnych nietolerancji i alergii pokarmowych
- u chorych na dnę moczanową, z niedokrwistością
- w przypadkach zaburzenia odżywiania – bulimii, anoreksji i ortoreksji
- otyłością
- chęcią zmian!
Jak przygotować się do pierwszej wizyty? Jak ona będzie przebiegać?
Jeżeli masz wyniki badań laboratoryjnych- weź je ze sobą! Zaoszczędzisz dzięki temu swój czas o jedną konsultację .
Pozwolą na wskazanie słabszych stron Twojego organizmu i dopasowanie diety w taki sposób, by uzupełnić ewentualne niedobory lub im zapobiegać.
Fajnie, jak wyniki będą zawierać m.in: morfologia ogólna, Wit. D, elektrolity, kreatynina, żelazo, ferrytyna, CRP, kortyzol oraz rozszerzony pakiet tarczycowy.
Podczas pierwszej konsultacji, dietetyk przeprowadzi wywiad zdrowotny i żywieniowy, na podstawie którego będzie mógł dopasować zalecenia oraz odpowiednią metodę działania. Następnie dokona pomiarów antropometrycznych (pomiary obwodów ciała, zważenie wraz zpomiarem tłuszczu w organizmie, by móc obliczyć wskaźnik BMI).
Czy warto iść do dietetyka klinicznego?
Warto!
Zrozumiesz lepiej swój organizm i będziesz wiedział czego potrzebuje, a co może mu szkodzić.
Jeśli chcesz- dopasuje on dla Ciebie indywidulaną dietę- przygotuje jadłospis na 7, 14 lub 30 dni!
Odpowiednio zbilansowana dieta to ważny element profilaktyki zdrowotnej. Dzięki niej, możesz zapobiec chorobom (np. cukrzycy typu 2), wesprzeć swoją odporność i opóźnić proces starzenia organizmu!